Toppbild för ängsslåttersidan

Slåttergille

För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.

Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.

Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.

 

Recept

Sötost

2 liter Gammaldags mjölk
1 liter filmjölk
3 dl grädde
1,5 dl socker
3 msk vetemjöl

Häll mjölken och grädden i en stor gryta och koka upp. När mjölken nästan kokar så häll i filmjölken. Vätskan skär sig och ostmassan bildas. Koka på svag värme tills vasslan kokat bort (det tar några timmar). Rör om då och då. När vasslan har kokat bort, tillsätt en blandning av socker och mjöl och rör om. Koka några minuter tills mjölsmaken försvinner. Häll osten i skål och låt den svalna.
Serveras som den är.