Toppbild för ängsslåttersidan

Slåttergille

För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.

Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.

Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.

 

Recept

Äggost

8–10 portioner

10 st ägg
1 liter filmjölk
2,5 dl gräddfil
5 liter mjölk

Vispa äggen, tillsätt filmjölk och gräddfil. Häll mjölken i en kastrull. Låt den sjuda upp. Tillsätt ägg och filblandningen och låt det sjuda upp igen under omrörning tills man får en fin grynig ostmassa. Ta upp ostmassan och lägg den i en äggostform (form med hål i så att vasslen kan rinna av). Ska man ha äggosten till dessert så kan man varva i lite socker när man öser massan i formen. Låt formen stå svalt tills vasslen runnit av. Stjälp upp osten på ett fat och servera med sylt, gärna på björnbär.