Toppbild för ängsslåttersidan

Slåttergille

För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.

Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.

Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.

 

Recept

Köttfärspaj

100 g sm ör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
400 g köttfärs
1 dl oliver
1 st gul lök
3 st ägg
3 dl mjölk
Kryddor efter tycke och smak

Blanda ihop mjölet och smöret. När smöret är finfördelat så tillsätt vattnet. Kavla ut degen så att den täcker en pajform. Lägg den i formen och nagga degen med en gaffel. Hacka löken och svetta den samma tillsätt köttfärsen och bryn den. Krydda efter önskad smak ex. salt, peppar och spiskummin. Dela under tiden oliverna.
Häll köttfärsen och oliverna i pajformen. Vispa ihop äggen med mjölken salt och peppar och häll på den på pajen.
Grädda i 200ºC i ca 35 minuter eller tills pajen har fått fin färg.