Toppbild för ängsslåttersidan

Slåttergille

För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.

Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.

Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.

 

Recept

Råmjölkspannkaka (Kalvdans)

För att inte råmjölkspannkakan ska bli för hård så kan råmjölken behöva spädas med vanlig mjölk. Den allra första mjölken behöver spädas mest. Man får prova sig fram genom hälla en liten blandning i en kopp och placera den i en kastrull med kokande vatten. Blandningen bör få en konsistens motsvarande en äggstanning för att vara en bra blandning.

4–6 portioner

1 liter råmjölksblandning
1 krm salt
1 msk socker
1 tsk stött kardemumma eller malen kanel

Blanda ihop ingredienserna och häll dem i en stor smord ugnssäker form.
Grädda i ugnen i 175 ºC 30–40 minuter, eller tills pannkakan stannat och fått fin färg.
Servera med sylt.