Toppbild för ängsslåttersidan

Slåttergille

För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.

Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.

Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.

 

Recept

Predikantkräm

250g torkad frukt, så som plommon, aprikoser, russin m.fl.
1 liter vatten
3–4 msk socker
2 msk potatismjöl

Skölj frukten och dela den om du vill. Koka i vattnet i 20 minuter och tillsätt sockret.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll sedan försiktigt ner det i den kokande frukten under omrörning. Koka upp krämen, och häll sedan över den i en skål.
Serveras ljummen eller kall med mjölk.