- Slåtterängen
- Slåtterhistorik
- Lie och orv
- Slipning och bryning
- Ängsskötsel
- Skapa ängar
- Slåttergille
- Mer att läsa
Slåttergille
För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.
Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.
Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.
Recept
”Sandhults Slåtte” Smulbärpaj
Fyllning:
1l bär t.ex. blåbär, blåbär + hallon, Blåbär + Björnbär
1dl socker
1msk potatismjöl
Blanda socker och potatismjöl. Varva med bären i en ugnssäker form. Sätt på ugnen 225 grader.
Gör smuldegen:
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 msk socker
Lägg mjöl och socker i en skål. Fördela i fettet i mjölet med fingrarna. Fettet bör inte vara för mjukt. Skall bli smuligt.
Strö smuldegen över bären. Grädda i mitten av ugnen