- Slåtterängen
- Slåtterhistorik
- Lie och orv
- Slipning och bryning
- Ängsskötsel
- Skapa ängar
- Slåttergille
- Mer att läsa


Slåttergille
För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.
Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.
Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.
Recept
Ostkaka
5 liter mjölk
1dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
5 dl grädde
4 st ägg
1 dl socker
1 dl sötmandel
4 st bittermandlar
Värm mjölken till ca 35ºC. Rör ut mjölet i lite av mjölken och blanda sedan med resten mjölken. Tillsätt ostlöpen. Låt blandningen stå och ysta sig en timme.
Rör om ostmassan med en kraftig visp, låt den sedan vassla sig 30 minuter.
Sila ostmassan, och låt den rinna av ordentligt. Skålla under tiden mandeln och hacka densamma.
Vispa ihop grädde, ägg och socker. Tillsätt mandeln. Rör ner ostmassan. Häll smeten i en smord form på ca 2,5 liter.
Grädda kakan i 175ºC ca 1 timme eller tills kakan stelnat och fått fin färg.
Servera med sylt.
