Toppbild för ängsslåttersidan

Slåttergille

För att få tillbaks slåttergubbar och gummor flera år krävs att de bjuds på något. Vad de bjuds på är inte så viktigt som att de bjuds med glädje.

Efter en slåtter på sommaren är dock de flesta törstiga så vatten, citrondricka eller lättöl brukar ha åtgång. Kaffe med doppa som en ostsmörgås eller bulle uppskattas också. Vill ni bjuda nåt extra så finns några recept här nedan.

Underhållning som lite musik till slåttern eller fika höjer stämning och fungerar väl som ett dragplåster för att få tillbaks folk nästa år. Många spelmän är glada över att få spela till en tacksam publik så var inte rädd för att fråga någon ni vet spelar.

 

Recept

Ängamat

1 st blomkålshuvud
5 st späda morötter
1 st purjolök
2 dl ärter
8 dl vatten
1 tsk salt
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk smör
½ dl finhackad persilja

Ansa och skölj blomkål, morötter och purjolök. Dela blomkålen till små buketter, skär morötterna till slantar och skiva purjolöken.
Koka upp vatten och salt lägg i grönsakerna utom purjolöken och koka tills de mjuknar, lägg mot slutet i purjon.
Rör ut mjölet i lite av mjölken så det är klimpfritt. Tillsätt redningen, smöret och resten av mjölken. Låt soppan koka några minuter.
Smaksätt med salt och peppar, strö över persiljan.
Serveras med en ostmacka.