Toppbild för ängsslåttersidan

Skärpa eggen med liesticka

Även om lien är välslipad måste eggen underhållas under slåtterdagen. Det vanligaste är att använda en liesticka, eller som den också kallas vispesticka eller spåne.

Detta traditionella verktyg har utvecklats genom tiderna. I grunden var det en 40–50 cm lång träpinne i ek eller al. Denna ”spåna” är 5 mm tjock och 30 mm bred. Traditionellt brukade man smörja in liestickan med en bit svål som man kunde förvara i knaggen av kohorn. I ett annat kohorn vid bältet hade man sand som man strödde på den insmorda stickan. Fin sand för liestickan tog man också tidigare av det som rinnit av brynetavlan eller slipstenen. Dagens liestickor har pålimmad smärgelduk.

Vispning

Vid vispningen dras liestickan längs eggen med början vid liens fäste och liestickans handtag. Stickan ska då dras från eggen samtidigt som den dras mot spetsen. Utdraget ska vara så stort att liestickan lämnar lien innan spetsen nås på en normallång lie. Spetsen måste alltså dras för sig. Liestickan ska hållas parallellt med eggen och dragen görs omväxlande på liens över- och undersida. Arbetet blir bäst om man står stadigt och låter orvets överände vila mot marken.

 

Vid vispningen är det lättast att ta halva lien i sänder. Liestickan ska dras neråt från liens egg under vispningen.


Parerskydd till liesticka

Ett parerskydd kan vara bra att ha på liestickan och ordnas lätt genom att borra ett hål och sätta in en träplugg.